5 tips til hvilken parasolfod du skal vælge

5 tips til hvilken parasolfod du skal vælge

Hvilken parasolfod skal jeg vælge? Det er ofte spørgsmålet du stiller dig selv når du står i byggemarkedet eller kigger online efter en ny parasolfod. Du har fundet din parasol og nu er det om, at finde den rigtige parasolfod mellem de mange forskellige parasolfødder der findes. For at have lidt hånd i hanke har vi hos Baser samlet de 5 vigtigste tips til dig så du kan finde parasolfoden der passer til dig.

Vores tips handler om alt lige fra hvor du skal bruge parasolfoden, hvilke materialer der er gode og hvad du skal holde øje med når du skal vælge en parasolfod, og mange andre gode råd. Vi sætter især fokus på hvor tung parasolfoden skal være så den er stabil.

Hvor skal du bruge din parasol og parasolfod?

Første skridt når du skal vælge hvilken type parasolfod du skal købe, er at finde ud af om skal bruge den på din terrasse eller din altan. Der er nemlig stor forskel på hvordan en altan parasolfod og en parasolfod til terrassen er designet, og hvor stor en parasol den passer til. En altan parasolfod er ofte mindre, så der er mere plads på terrassen – til gengæld er sådan en parasolfod ofte ikke tungere en ca. 15-25 kg og du kan derfor kun bruge en parasol som maksimalt er 2 meter. En terrasse parasolfod ligger ofte med en vægt på mellem 30-50 kg og kan holde parasoller op til 3,5 meter i diameter. De er mere stabile men fylder dermed også lidt fordi parasollen er større. Hvis du vil se hele vores størrelses guide kan du læse den her: Hvor tung skal min parasolfod være? Eller få et hurtigt overblik her:

  • Altan parasol 2 à meter ca. 20 kg parasolfod
  • Parasol 2,8 à meter ca. 30 kg parasolfod
  • Markedsparasol 3-3,5 à meter ca. 40-50 kg parasolfod

Hvis du har en parasol på mellem 3,5 og 4 meter, så skal du bruge en parasolfod på ca. 50-60 kg. Har du en parasol på mellem 2,7 og 3 meter i diameter så skal du bruge en parasolfod på ca. 30-40 kg. Og er din parasol mindre end 2 meter i diameter, eller en altan parasol, så gå efter en parasolfod på mellem 15-25 kg. Du kan læse hele vores guide til hvor tung din parasolfod skal være her.

Kan parasolfoden holde til at være udenfor?

Det er essentielt at vælge en parasolfod som kan holde til at stå udenfor sæson efter sæson. Det du skal kigge efter og sikre dig er de materialer der er brugt til at lave parasolfoden. Mange parasolfødder designet med rør og skruer, og hvis du vælger en sådan parasolfod, skal du være sikker på at materialet er slidstærkt og at det rustfrit. Det er dog vigtigt at huske at intet metal er 100% rustfrit.

Følgende materialer er ikke gode til udendørs brug:

  • Sten med ru overflade hvor der kan komme alger, mug eller andet på snavs på
  • Metal som kan ruste og gør produktet svært og irriterende at bruge

Skruerne skal du være ekstra sikker på, er rustfrie eller i hvert fald at de kan holde til at være ude året rundt. For hvis de kan dreje sig løse eller ikke sidder tilstrækkeligt fast, så kan parasollen flyve væk. Skruerne som holder røret fast og skal også være af god kvalitet og sidde rigtig godt fast, for ellers kan røret på parasolfoden løsne sig og gøre at parasollen står skævt. At røret løsner sig, kan du dog oftest løse ved at skrue røret fast et par gange i løbet af sæsonen eller sætte parasollen fast med en special møtrik som kan låse sig fast om skruen i røret. Du kan også vælge en anden type parasolfod, som slet ikke har skruer eller rør – den præsenterer vi til sidst i denne blog. Du kan også finde mere info i vores sammenlignings- og testguide: hvilken parasolfod skal jeg vælge.

Passer parasolfoden til min parasol?

Du sikrer at din parasol og parasolfod passer sammen ved at tjekke at tykkelsen af røret på parasolfoden, eller det område som parasollen skal ned i, kan tilpasses tykkelsen af parasolstangen. Der er dog nogle standardmål du kan gå ud fra:

  • Altanparasoller har ofte en stangdiameter på mellem 20-40 mm så du bør sikre dig, at din parasolfod til altanen passer til det store spænd.
  • Have eller markedsparasoller har et lidt større stangdiameter spænd, nemlig fra 30-56 mm. Sådanne parasoller kræver ofte en parasolfod som vejer mellem 30-50 kg. Så du bør sikre dig, at røret eller parasolfoden kan holde parasollen sikkert fastgjort.

Der er forskellige måder at holde parasollen fastgjort i parasolfoden på. Nogle bruger skruer og rør, mens andre bolter parasollen fast til en plade i fx jorden eller oven på et metalkors. Der er også parasolfødder som bruger deres eget system, fx Baser parasolfoden som på en smart måde har løst udfordringen uden rør eller skruer.

Hvor vigtigt er det at parasolfoden nemt kan flyttes?

Flytter du også parasolfoden i sommervarmen når solen rykker sig? Så er det vigtigt at du sikrer dig, at parasolfoden nemt kan flyttes frem og tilbage uden det store besvær. Det kan løses ved at købe en parasolfod med hjul eller en parasolfod med sandsække for så er den nem at flytte. Hvis du har en parasolfod uden hjul eller hvor du ikke bare kan flytte 2 sandsække og så nemt flytte parasolfoden, så kan du risikere at ridse din terrasse fordi du trækker parasolfoden henover overfalden. Selv parasolfødder med hjul kan komme til at sidste terrassen hvis du flytter den for meget – så tjek hvad du kan gøre for at minimimere eventuelle skader.

  • Bruges der sandsække til parasolfoden eller har den hjul, som gør det nemt at flytte den?
  • Er den for tung at løfte og får du ondt i ryggen, så vælg en parasolfod som nemt kan flyttes og som kan skilles ad når den skal ind om vinteren.

En anden ting du skal tænke over er, at når den dejlige og varme sommer er slut og uret skal sættes 1 time tilbage. For når efteråret kommer, så skal både ur, havemøbler, parasol og parasolfod sættes tilbage. Hvis du har en tung parasolfod på 40 eller 50 kg, så er det ofte ikke nemt at få den ind i skuret. Det værste du kan gøre at lade den stå udenfor hele vinteren; det er materialerne ofte ikke lavet til, selvom der bruges rustfrit stål. Vælg en parasolfod du nemt kan skille ad, så du kan sætte den ned i skuret eller som du nemt kan flytte og sætte væk når efterår og vinter kommer.

Skal du bare bruge en parasolfod som blot skal stå det samme sted uden at blive flyttet, så er en beton parasolfod på 40-50 kg med en pris på mellem 350-450 dkk det vi vil anbefale dig. Se den på https://www.ibf.dk/da/produkter/oevrige-produkter/parasolfod

Er du på udkig efter en parasolfod, som skiller sig ud fra de andre parasolfødder på markedet? En parasolfod, der løser de problemer som de mere traditionelle parasolfødder har, og som er nem at flytte? Så tjek en Baser parasolfod ud – den koster mellem 349-599 dkk. Se den på www.mybaser.dk.

Skal din parasolfod være mere traditionel, så vil parasolfod i granit med håndtag og hjul være det rigtige valg. Det vigtige er, at du vælger en parasolfod med et håndtag som ligner det du finder på fx din kuffert, for ellers er det næsten umuligt at flytte den. Du kan finde sådan en parasolfod til mellem 499-799 dkk. Se den på https://scheel-larsen.dk/produkter/vaga-parasolfod-50-kg