Design med sjæl - når indretning og Instagram går op i en højere enhed

Carina er både karrierekvinde, soccer-mom, Instagram influencer og sin helt egen person. Læs med og lær kvinden bag Instagramprofilen frames_by_carina bedre at kende og få tre gode råd til at styrke din egen Instagramprofil.
ESBEN PEDERSSON | Consumer Researcher & Digital Storyteller
Det er en kedelig onsdag i slut august, vejret er gråt og der sidder sikkert mange rundt om i landet, der har midt-på-ugen krise. Her er der dog ingen krise, for jeg har netop lige haft Instagrammeren Carina i røret. Normalt kan et telefoninterview godt være en sær størrelse og blive lidt akavet, især hvis man er nødt til at tvinge det fremad, men man kan vist roligt sige, at Carina nærmest interviewede sig selv.
Der er mange bolde at jonglere med, for at få hverdagen til at hænge sammen, når man hedder Carina Gottlieb Jensen. Hun er mor, ægtefælle, soccer-mom, karrierekvinde, hobby-stylist og Instagrammer, og så er hun også sit eget, frie væsen. Sammen med sine to drenge, Sebastian og Alexaneder, og hendes mand Kenneth, udlever Carina den danske parcelhusdrøm i Smørum på Sjælland.
Selvom hun får det til at se legende let ud, så har det ikke altid været nogen let vej til familieidyl og det flotte Instagram feed. Heldigvis har en solid opvækst og en sund tilgang til livet været Carinas mest brugte redskaber til at nå til hvor hun er den dag i dag. Med utroligt megen boligerfaring i bagagen, både som ejendomsmægler, boligrådgiver og nu Management Coordinator, stadig i bolig- og finanssektoren, kan man roligt sige, at Carina har grebet enhver mulighed for at udfolde sig og udvikle sig; noget, der også sætter sit præg på hendes hjem.
SMÅT MEN GODT
Med lidt over 11.000 følgere, samlet sammen over godt og vel 4 år, så har Carinas Instagramprofil stille og roligt grebet om sig. Den føres på nuværende tidspunkt stadig som et hobby-projekt. For nogle handler det om, at have så mange følgere som muligt. Jo større desto bedre. Det gælder dog ikke for Carina. ”Jeg kan faktisk rigtig godt lide den størrelse min Instagram har lige nu. Der er mange meget større fisk derude end mig, men lige nu har profilen den perfekte størrelse, hvor jeg kan nå ud til mange, og samtidig kan nå at have den rigtige, ægte kontakt med mine følgere.”

"Min indretningsstil en blanding af nordisk stil og varm minimalisme.”
Det er den gode kontakt med følgerne, der giver energi og motivation til at klø på. Når et enkelt spørgsmål iblandt kommentarerne udvikler sig til en samtale, der strækker sig over et par uger, og kulminerer med følgerens eget gør-det-selv projekt, inspireret af det éne Instagrampost fra Carina. Dét er guld værd. ”Hvis jeg følger én, så synes jeg selv det er mega fedt, at jeg kan mærke personen i den anden ende. Ikke at jeg skal skrives til hver eneste dag, men bare at det kan mærkes, at det er et personligt svar, og ikke sådan noget standard-noget, der er copy/pastet.”
DEN FULDENDTE OPLEVELSE
Carina har altid godt kunnet lide at indrette og style sit (og andres) hjem. Hun er redebygger helt ind i sit inderste, og betegner sig selv som et totalt hjemmemenneske. Når omgivelserne er i orden, så har hun det bedst: ”Med ’i orden’ mener jeg ikke perfekt, men at man har det godt. Jeg går ikke efter det dér kataloghjem. Selvfølgelig er jeg præget af hvad jeg ser rundt omkring, men hvis det ikke passer til vores familie og vores hjem, så sker det bare heller ikke.”
Når der indrettes og styles i parcelhuset i Smørum, så puttes der rigtig meget omtanke i hver enkelt ting og hver en detalje. Sanserne skal aktiveres! Det samspil mellem æstetik, funktion og behov kræver grundigt arbejde, og det er dér man virkelig kan mærke, at Carina har en passion for indretning. ”Behovene i hjemmet ændrer sig jo konstant, især med små børn. Da de var helt små, så kunne jeg jo ikke have helt det samme nips stående fremme, som jeg kan nu, hvor de er blevet større og ikke vælter rundt på helt den samme måde.”

Rummenes funktion spiller en vigtig rolle, når Carina indretter - også udendørs. En anden vigtig ting er hyggekroge; dem skal der altid gøres plads til.
Før de flyttede i hus boede Carina og hendes familie i lejlighed inde i Vanløse, og det med at holde have var derfor fuldstændigt nyt for dem. Heldigvis, så er Carinas far gartner, så han fik frie tøjler til at styre anlægning af deres have, dengang huset blev bygget for godt fem år siden. Det tog dog flere år, før haven rigtigt blev til et rum, som familien udnyttede. ”Det var simpelthen så ny en ting for mig, at jeg vidste ikke hvordan jeg skulle bruge min have. De første mange år følte jeg mig derfor ikke rigtigt ’hjemme’ i haven og havde f.eks. ikke lyst til at sidde derude og spise aftensmad. Det er svært at forklare med ord fordi det mange gange handler om en stemning eller en følelse.” Løsningen endte med at være rimelig simpel: indretning. Carina tog arbejdshandskerne på og gik til det metaforiske tegnebræt.

Hjemmet i Smørum har charme og personlighed - ligesom Carina selv. Et hjem er ikke et hjem uden sjæl.
Løsningen blev at Carina bevidst valgte at anse den store terrasse på samme måde, som hun normalt ville anse et stort rum inde i huset. Der blev tænkt i funktioner, i behov og igen i sanselighed. Derfor finder du også noget så uortodokst som et gulvtæppe på billederne af hendes terrasse, når du kigger gennem hendes Instagram feed. Hvorfor? Fordi det giver en helt anden oplevelse af at sidde udenfor i bare tæer, samt skaber rum omkring det udendørs spisebord. Pludselig er terrassen omdannet til en udendørs stue. Dette hjælpes kun på vej af, at der er et reelt sofahjørne indrettet i en overdækket krog af terrassen, hvor både de varme sommeraftener, og sågar også de mere kølige efterårsdage, kan nydes i fulde drag.
ET HJEM MED SJÆL

Hygge skal der til! Rundt om i Carinas hjem finder man den ene hyggekrog efter den anden, for netop at invitere til at nyde tilværelsen.
Når der står indretning på menuen, så sker det med hele familien i tankerne. Både rum og møbler skal opfylde visse behov, og der understreger Carina, at hun jo trods alt ikke er eneboer; det er ikke kun hendes behov, der skal dækkes. Så Kenneth er ofte med på råd, når der skal ske større forandringer i hjemmet. ”Jeg er jo ikke alene om at bo her, og min mand er rigtig meget ind over indretningen af vores hjem. Han støtter super meget, og er med på langt det meste, men nogle gange, så sætter han altså også hælene i. F.eks. dengang kobber og messing var det helt store, der sagde han bare ’Nej...!’, og så kunne jeg jo plirre med øjnene alt det jeg ville, men det er altså også hans hjem, og han skal også føle sig tilpas i det,” fortæller Carina med en både kæk og eftertænksom tone.
Én ting er at have øje for indretning af rum i rummene, samt brug af materialer og at opfylde de forskellige brugeres behov. En helt anden er, at give sjæl til et rum og fremmane husets ånd. Dengang Carina og hendes familie boede i lejlighed, var det i en ældre charmerende lejlighed i Vanløse. Den slags med stukke, højt til loftet og en sund portion patina; det er der altså ikke i et nybygget hus. Et nybygget hus er et tomt kanvas, urørt af nogen pensel – og Carina har, sammen med hendes mand, selv stået for at skulle skabe deres eget kunstværk. ”Vi har jo i bund og grund et ret kedeligt typehus. Det er i ét plan og det hele – vi skal jo gerne kunne bo her til vi bliver båret ud. Rummene giver jo ikke noget i sig selv! Ikke ligesom med den gamle lejlighed, der havde sjæl ligemeget hvem, der boede i den. Så det kræver altså arbejde, at gøre det personligt og at gøre det til vores eget.”

"Vores to drenge kan heller ikke se sig fri for at få indrettet deres værelser - jeg er spændt på hvordan det kommer til at foregå, når de bliver teenagere!"
Den største udfordring ved at bygge eget hus var, at når man kommer fra en lejlighed, så tilbyder et hus andre muligheder – muligheder man måske ikke lige er bevidst om man har. Det resulterede i en følelse af at famle i blinde under planlægningen af det nye hus: ”Det var vores drøm at kunne bygge selv, og det var en helt fantatstisk spændende process. Samtidig var det også både hårdt og svært, pludselig at skulle have holdninger til ting vi ikke engang vidste vi skulle have en mening til – f.eks. formen på stikkontakterne i huset. Det var ikke lige dét jeg havde tænkt så meget over på forhånd.” Det er svært at bygge det ’perfekte hus’ – mange siger den først er der, når man bygger hus nr. 3, men det kommer altså ikke til at ske Carina og Kenneth, for husets beliggenhed er perfekt for dem som familie. ”Set i bagspejlet er der flere ting jeg ville ændre i dag – fx ville vi nok sætte pris på en dør fra køkken/alrum til gangen der fører ned til drengenes værelser. Tror vi lige glemte at de bliver teenagere og kommer til at larme lidt mere,” siger Carina mens hun griner højlydt over telefonen.
TILBAGE TIL RØDDERNE
Familien har altid været i højsædet for Carina – både da hun selv var barn, men også nu som voksen. ”Jeg har et fantastisk forhold til mine forældre. De bor i Ballerup, og det tager kun 7 minutter med bilen at komme hjem til dem,” fortæller hun. Det er også nødvendigt at have et godt forhold til sine forældre, hvis man som voksen skal flytte hjem igen – også selvom det kun er en kort periode. Det var netop dét Carina gjorde, sammen med Kenneth og deres ældste dreng, da de skulle bygge huset i Smørum færdigt. I godt et halvt år boede den lille familie hos Carinas forældre, i et hyggeligt rækkehus på kanpt 100 m2 – og alligevel flaskede det hele sig,” fortæller Carina om en af de gange den lille familie blev sat på prøve.
”Jeg tror det er den slags man bare kan, når man kender hinanden ud og ind, og accepterer hinanden for hvem man er. Det var nok ikke gået for alle familier, men vi kunne fint klare det. Alexander, vores yngste, blev endda født mens vi boede hos mine forældre, så der var godt gang i den i det lille hus,” fortæller Carina efterfulgt af en smittende latter. ”Min bror og jeg er jo vokset op i en typisk kernefamilie – far, mor og to børn. Det er sådan rimelig standard. Vi er blevet overøset med kærlighed, men ikke den der curlingkærlighed, for den lærer man ikke så meget af. Vi har skullet gøre vores egne erfaringer, og så har far og mor stået klar til at gribe os, når det gik galt – hvilket det jo gjorde indimellem. Og sådan er livet jo bare! Det har klædt mig på til tilværelsen på en måde, som jeg er utroligt taknemmelig for,” fortæller Carina. Det er den selvsamme indstilling til familien, og den fantastiske bagage hun har fået med hjemmefra, der gør Carina i stand til at tackle de problem hun støder på.

"Jeg vil gerne kunne bruge alle vores rum, hele døgnet rundt. Det gælder også udenfor på terrassen. Nogle af de hyggeligste stunder er de spontane, som når vi camperer ude ved det overdækkede hyggehjørne."
For nogle år siden mærkede Carina hvordan kroppen sagde fra, da en hektiske hverdag, hvor enderne bare ikke ville mødes, og som drænede masser af energi uden mulighed for at få en reel opfyldning, blev en virkelighed. Hendes mand, Kenneth, skulle pludselig arbejde i Jylland og karrierelivet, logistik og supermor blev svære at balancere på egen hånd. ”Det var en rigtig hård tid for os som familie og for mig personligt,” fortæller Carina.
Heldigvis er de kommet endnu stærkere ud på den anden side sammen og Carina er sikker på at hele oplevelsen gjorde, at hun begyndte at anskue både familielivet og hende selv på en anden måde: ”Jeg elsker mit arbejde, men det er ikke dét alene, der skal definere mig som person,” fortæller Carina, og fortsætter: ”Hvis jeg nu kun definerede mig selv som arbejdspersonen Carina, hvad ville der så ske, hvis jeg en dag måske stod uden arbejde? Så ville jeg jo i princippet være ingenting,” siger Carina, mens hun understreger vigtigheden af, at man skal være et helt menneske. Derfor kiggede hun grundigt indad og kom til den konklusion, at der er så mange andre ting, der definerer hende, og det var de ting – familie, fritid og hobbyer – hun skulle sætte i fokus.
DEN EVIGE OPTIMIST
Den er både Carinas største styrke og hendes største svaghed, den evige optimisme. ”Kenneth driller mig lidt med, at jeg konstant har JA-hatten på,” fortæller Carina mens hun griner. Det er en indstilling, der gør sig gældende i alt hun foretager sig, både professionelt og privat. Om så det var som ejendomsmægler, hvor selv det mest usælgelige hus sagtens kunne sælges, eller kunder, der havde svært ved at få godkendt boliglån, så var det blot en udfordring for Carina, og ikke en umulighed. ”Jeg tror altid på det bedste i mennesker, og har den holdning at alt kan lade sig gøre. Det grænser måske nogle gange til det naive, men det vil jeg egentlig også hellere, end at være sur og gnaven,” fortæller Carina, ”livet er simpelthen både bedre og sjovere med en positiv indstilling!” understreger hun.

Mad hænger uadskilleligt sammen med hygge i de fleste hjem her i landet - og hjemmet i Smørum er ingen undtagelse! Kigger man på Carinas Instagram feed finder man ofte overdådige anretninger som f.eks. tapas eller kagebord.
Optimismen er en drivkraft, der får ting til at ske. Det er den, der er primus motor bag alle de skønne billeder, vi ser i Carinas stilede Instagram feed, og det er den, der gør sig gældende i både privaten og på arbejdet, når der er en opgave, som skal tackles. Men nogle gange kan den også blive en hindring: ”min optimisme kan godt være lidt en hemsko for mig af og til – jeg er ikke lige så skarp til at vurdere hvor lang tid et projekt tager,” griner Carina gennem røret. Tidsoptimist, det kalder hun det selv; som udgangspunkt kan der nås dobbelt så meget, som egentlig er realistisk, simpelthen fordi der er så meget krudt og livsglæde i hende, at Carina nærmest bobler over med energi. Virkeligheden er bare lidt en anden, når man så tager arbejdshandskerne på og af og til render i problemer. ”Jeg har nok egentlig den der ’fornuftens stemme’, der engang imellem spøger i baghovedet. Det er den der siger til mig ”hør nu, Carina, den der opgaver tager altså to timer, ikke kun en halv time” – men jeg er nok blevet lidt for god til at ignorere den lille stemme,” siger Carina, mens hun griner på den glade og smittende måde, jeg på meget kort tid er blevet mægtigt glad for.
EKSPERTENS RÅD
Tiden er så småt ved at løbe ud, men heldigvis kan vi lige nå at få kogt Carinas erfaringer ned til tre gode råd til jer:
1. Skab helhed og gerne uden at bruge en formue.
”Det nytter ikke noget, at du tømmer bankkontoen, når du skal indrette et rum. Især ikke hvis du, som mig, godt kan lide ikke kun at indrette, men også at ’omrette’. Der findes masser af fede møbler og nipsting, som ikke koster en formue. Du behøver ikke kun tænke i mærkevarer eller design, for så bliver du hurtigt ruineret. Det hele handler om at udvælge nogle fine interiør items, som sammen kan skabe en helhed. De behøver ikke stamme fra den samme kollektion, for at kunne passe sammen i min op tik. Jeg ejer eksempelvis ikke to ens urtepotteskjulere og jeg elsker at mixe forskellige overflader og former.”
2. Hav dig selv med i det du skaber.
”Det her gælder altså både indretning og Instagram: lad være med at gå efter katalog-looket! Det skaber efter min mening ikke lykke. Og din Instagram bliver hurtigt upersonlig uden at give dine følgere en chance for rigtigt at connecte med dig. Og så husk at tænke behov og funktionalitet ind i i din indretning. Jeg synes ofte jeg ser billeder, både på Instagram og i kataloger, hvor jeg tænker ’det hænger ikke helt sammen med den familie, der eftersigende skulle bo der’ – og så bliver det bare hurtigt enormt upersonligt. God indretning tager, efter min mening, højde for hvem, der rent faktisk skal bruge rummene.”

"For mig kan det være de helt små detaljer i indretningen, der kan være med til at skabe den helt rette stemning."
3. Definér din egen drivkraft.
”For mig er Instagram blevet lidt et glad rum, relativt til f.eks. Facebook, hvor der ofte bare er rigtig meget brok og dumme kommentarer. På Instagram er der et rigtig dejligt positivt vibe, hvor folk ligesom er enige om at løfte hinanden op, og ikke rakke hinanden ned. Det er bare et rart rum at være i. Og det skal det blive ved med at være! Når man beslutter sig for at være en aktiv Instagrammer, så begynder man typisk også at måle effekten af de ting man lægger op, og det er hér man kan opleve lidt udfordringer. For algoritmerne i Instagrams system har ændret sig, så når man er en lille fisk er det utroligt svært at blive udbredt. Derfor er mit råd at man prøver at finde nogle succeskriterier, der er frigjort fra alt det tekniske, som f.eks. hvor mange nye følgere du har fået, antallet af likes og kommentarer osv.
Find succeskriterier som f.eks. en super fin kommentar, et billede du selv er super glad for eller en mega god connection med en af dine følgere eller Instagrammer kollegaer – så mister du ikke pusten undervejs. Det har jo heller ikke været en dans på roser – forstå mig ret: der er ups and downs, ligesom med alt andet. Nogle gange kan det være svært at finde motivationen til at lave et post, eller tjekke sit feed, men det tror jeg alle oplever – og det skal der også være plads til.”
Hvis du ikke allerede kender til Carinas Instagram, så kan du finde den lige her.