Læs om hvorfor vi smed det gamle brand ud, og fik folkeskoleelevers hjælp til at skabe et nyt. De fleste går nok til et reklamebureau for den slags, men jeg tror på at gøre tingene på alternative måder, da man skal turde at tage chancer og tænke ud af boksen - og det skal jeg lige love for gav pote!

 

 

Se dig selv og dit brand i et kritisk lys

 

“Solidt plantet” var hvordan vi brandede os selv tilbage i 2017, da vi fik besøg af forbrugerpsykologen Dr. Dimitrios Tsvrikos. Indpakningen var smuk, kompleks og metaforisk, med et sofistikeret, skandinavisk design - et visuelt festmåltid for øjnene! Men det hele blev sat over styr som det allerførste, i den workshop Dr. Dimitrios Tsvrikos afholdte med os.

Vores brands sofistikerede og skandinaviske udtryk lagde op til et produkt der sælges i high-end bolighuse. Det så dyrt ud, hvilket jo er helt forkert, da vi sælger vores produkter hos Silvan og Bauhaus. Prisen er mid-range og målgruppen er hr. og fru. Parcelhus. Vores brand spændte altså ben for, at sælge gennem vores egentlige salgskanal (byggemarkeder). Kort sagt: vi brandede os til den helt forkerte målgruppe!

Vores brands sofistikerede og skandinaviske udtryk lagde op til et produkt der sælges i high-end bolighuse. Det så dyrt ud, hvilket jo er helt forkert, da vi sælger vores produkter hos Silvan og Bauhaus. Prisen er mid-range og målgruppen er hr. og fru. Parcelhus. Vores brand spændte altså ben for, at sælge gennem vores egentlige salgskanal (byggemarkeder). Kort sagt: vi brandede os til den helt forkerte målgruppe!

Billede: Vores gamle emballage og brandidentitet. Rod-metaforen gør at produktet kan misforstås. Der er ikke noget kontekstuelt, der antyder at det er et produkt der skal bruges i haven om sommeren.

Billede: Vores gamle emballage og brandidentitet. Rod-metaforen gør at produktet kan misforstås. Der er ikke noget kontekstuelt, der antyder at det er et produkt der skal bruges i haven om sommeren.

Vores workshop med Dimitrios var lidt af en mavepuster, men mavepusteren blev hurtigt til en øjenåbner. Vi blev klar over at der skulle gøres noget radikalt, og fik fastlagt en ny kurs for virksomhedens brand. Følgende var nødvendigt:

  1. Nyt navn
  2. Ny visuel linje
  3. Uddan din forbruger i dit brand

Man skal høre sandheden fra børn og fulde folk

 

Hvad gør man når man ikke selv kender svaret? Spørger en anden - og det var lige hvad vi gjorde. Man skal høre sandheden fra børn og fulde folk, og da børn nok er de mest behagelige at samarbejde med af de to grupper, fik vi hurtigt stablet et projekt på benene. Vi tog arbejdshandskerne på og besøgte 5 forskellige folkeskoleklasser, for at få deres hjælp til at udvikle et brand, som er positioneret korrekt i forhold til både produkt, målgruppe og salgskanaler. Vi fik langt mere ud af det end vi havde turdet håbe på: Vi tog 5 konkrete ting med fra vores workshops i folkeskoleklasserne.

 

Billede: 5. klasse bliver præsenteret for produkter og for hvad et brand er og forskellige kreative metoder som de kan bruge til at udvikle brandet.

Billede: Vores nye produktemballage med ny brand identitet. Kommunikationen af produktet er simplificeret og meget tydeligere.

1. Det skal være nemt at forstå

Både navn og brand skal være eksplicit relateret til vores produkter. Glem alt om metaforer og kryptiske associationer! Fordi produktsortimentet er meget nyt og anderledes (og svært at afkode ved førstegangsmøde), er det vigtigt at navnet ikke bliver en barriere, men hjælper til forståelsen af produktet og positioneringen af produktet.

 

2. Drop farveforskrækkelsen

Den visuelle linje vi havde haft hidtil var mørk og meget monokrom, og bevægede sig ikke langt ud over gråskalaen – en typisk farvepalette som skandinavisk virksomhed – men vi vil være globale. Så der skal farver til for at brande et sommerprodukt! Vores produkt er associeret med sommer og sol, og det skal vores brand også være.

 

3. Sig det med billeder

Billeder. Billeder. Og flere billeder. Folk gider som udgangspunkt ikke læse, de vil vises. Så drop de lange tekster! Vi fandt stor inspiration i legetøjsemballage, hvor man formår at kommunikere et produkt og en leg kun ved hjælp af billeder, da deres målgruppe ikke kan læse.

 

4. Den rigtige kontekst

Vis produktet i hr. og fru. Parcelhus’ have. Folk skal kunne forestille sig hvordan det vil se ud hjemme hos dem selv. Hjælp dem til at se det med de rigtige billeder. Og ikke billeder med trærødder.

 

5. Skift personlighed

Vores brand-personlighed er venlig, omgængelig og kompetent! Det er netop den personlighed, som taler til hr. og fru. Parcelhus, der køber deres havemøbler i Silvan og Bauhaus. Ikke et sofistikeret, high-end designerbrand i overbetalte bolighuse.

 

Billede: 5. klasse bruge forskellige billeder og farve som redskab til at udtrykke brand personligheden. Dette gør det konkret og håndgribeligt for dem.

 

Den simpleste løsning = den bedste løsning

 

Lige meget hvor tæt forbundet til dit brand du føler dig, så skal du være parat til at omlægge eller justere det, så det er positioneret korrekt i forhold til; hvad du sælger, hvem du sælger til, og hvorhenne du sælger. Det gjorde vi, og vores brand har aldrig løftet salg og markedsføring bedre. Dette med hjælp fra godt og vel 100 folkeskoleelever fordelt på 5 forskellige klasser, fra 1. klasse til 8. klasse.

 

Billede: Den nye brand identitet og et uddrag af hvordan den er implementeret.

Er du stadig i tvivl om hvorfor vi valgte at inddrage børn i vores brandudvikling? Hvorfor ikke nogle kloge, erfarne mennesker med 20+ års erhvervserfaring med branding? Fordi dét vi har brug for, er det umiddelbare og ufiltrerede. Som voksne skal vi ofte lyde kloge og erfarne, men børn tværtimod har ingen filter og er åbenlyse.

Vi har brug for, at vores brand er nemt at forstå af størstedelen af forbrugerene, da vi skal brande et mass-market produkt. Børns hjerner er ikke tynget af en masse forud indtagelser, som os voksne, og de er komplet frie i deres fantasi og de associationer de danner. For dem er det fuldstændigt ulogisk at bruge en trærods metafor om en parasolfod, fordi en parasolfod selvfølgelig har noget med sommer, sol og parasoller at gøre! Det kan man forholde sig til. Det kan ALLE forholde sig til. Børnene har derfor været en slags fællesnævner for hvordan vores brand opfattes af forbrugeren – hvis de forstår det, så forstår de voksne det også.

Førhen brandede vi os selv som et sofistikeret, skandinavisk designerbrand, som henvendte sig til møbelhuse og high-end salgskanaler, hvilket var helt forkert, når vi sælger vores produkter hos Silvan og Bauhaus. Prisen er mid-range og målgruppen er hr. og fru. Parcelhus. Sammen med folkeskoleklasserne, er vi nu kommet tættere på et brand der er relaterbart for vores målgruppe.

Kunne du tænke dig selv at inddrage børn i din brandudvikling? Så skriv din mail i kommentarfeltet, og så sender jeg dig alt det materiale vi brugte til vores workshops ude på skolerne, lige til at printe og bruge.

Artiklen er skrevet af Josefine Østerby, Co-founder og Administrerende Dirketør, Baser ApS