Skrevet af Josefine Østerby, Co-founder & Administrerende Direktør, Baser ApS

For to uger siden fortalte jeg, om hvad der er sket, siden vi var med i 365 til succes på TV2 i efteråret 2018. Der afslørede jeg også, at Christian og jeg skal være forældre. Vi har fået en del spørgsmål om det, og jeg vil gerne besvare et par af dem i plenum, fordi jeg tænker, at de faktisk kan bidrage med noget til samfundsdebatten. Det vakte i hvert fald nogle tanker hos mig at få besværlige emner stillet på kant på den måde.

Hvordan kan man balancere to så store roller; iværksættere OG forældre?

Det er nok et af de spørgsmål vi har fået allermest i løbet af hele graviditeten. De sidste 5 år har vi arbejdet nærmest konstant, fordi sådan er det bare at være iværksætter. Jeg tror virkelig ikke, at man bliver et helt menneske, hvis ens liv kun har ét eneste formål, så på mange måder tror jeg det er en god ting, at der kommer en ekstra rolle på listen. Andre har da også gjort det før os, så det er ikke en umulighed, som så mange anser det.

En af de styrker vi har opnået, Christian og jeg, er at være sammen om rigtig mange ting. Det har vi jo været i kraft af, at have boet på et frimærke og drevet en virksomhed sammen i 5 år. Så det kommer til at være et løft i fællesskab – ofte er det kvinden, der går på barsel, og så er hun hjemme i 8 måneder og står rimelig alene med den lille ny til daglig – det sker ikke for os. De sidste 5 år har trænet os i problemløsning på en konstruktiv måde, samt at fordele arbejdsopgaver og løfte i fællesskab. Jeg siger ikke, at det bliver en dans på roser, men jeg tror på vi kan klare det i fællesskab. Heldigvis er vi omgivet af skønne forældre som kan hjælpe når vi skal til møder ude af huset eller på messe i Tyskland til september.

Den reaktion jeg sad med, efter at have tænkt godt og grundigt over det, var: Hvorfor anses det her som et problem? Og det fortalte mig noget om, at der er en samfundsudfordring, der ikke er løst: barsel for iværksættere. Når det kan overraske folk omkring os, og man anser det som en udfordring at stifte familie som iværksætter, så må det være fordi forholdene simpelthen ikke er gode nok, når man som iværksætter, gerne vil lave mere end blot at arbejde.


Hvordan tror I det helt konkret kommer det til at påvirke jer, både på hjemme- og jobfronten?

Jamen en af de første ting der er sket, er at vi er flyttet ud i Aarhus’ nye multinational boligkvarter - Gellerup. Fra en minimal studiebolig til en lejlighed med flere værelser og en terrasse. Det i sig selv har gjort en enorm forskel for os, og vores lille familie. Det kan jeg tydeligt mærke. Lige pludselig har vi rent faktisk plads til at udfolde os – og til at stifte familie. Der er kommet lidt distance til kontoret, hvilket kun er sundt, og samtidig så er der plads til at kunne arbejde hjemmefra, når det er nødvendigt. Den fleksibilitet kommer til at være et knaldgodt værktøj at have, med en baby på armen. Samtidig, så er vores plan altså også, at baby skal med på arbejde. Vi har et lille rum mellem de to kontorer, som vi indretter til ”baby-kontor”. Når man er løsningsorienteret, så kan alt klares.

Vi kommer jo naturligvis også til at få noget andet og mere at gå op i, end blot arbejde. De sidste fem år har virksomheden været vores barn, og nu skal der være plads til en lille ny, så der kommer selvfølgelig til at ske et skift, for man har altså kun 24 timer til rådighed i et døgn. Derfor har vi også en klar aftale om, at der skal være plads til at tage vare på sig selv som individ. Vi har alle flere forskellige roller, både store og små, og en af dem, som er helt ufravigelig, er rollen som sin egen person. Hvis du sørger for at passe og pleje den, så kan du langt bedre udfylde dine andre roller, det er jeg overbevist om.

Når alt kommer til alt, så tror jeg faktisk at det er mine medarbejdere, der påvirkes mest – mere end Christian og mig. Vi kommer nok til at have nogle hjemmearbejdsdage i ny og næ, nu vi også har pladsen til det. Fordelen er også, at fordelingen af arbejdsformer mellem Christian og jeg er gunstig: jeg har mest skærmarbejde og dialog med medarbejdere, og Christian sidder mere på telefonen. Så Christian kommer nok til at få rørt benene en del, for han kan bedre gå en tur med den lille når der er behov for det. Det er igen det fælles løft, som på alle måder gennemsyrer vores måde at tackle udfordringer på. Vi går simpelthen efter en 50/50 fordeling – det er jo ligestilling 😉

Hvad ser du mest frem til ved at blive forælder?

Det her er nok min favorit – mest fordi det kun bringer positive tanker med sig. Skal jeg være helt ærlig, så har jeg nok faktisk ikke nået at glæde mig ret meget. Det er noget, der er kommet indenfor den seneste måned, for som iværksætter har man utroligt meget om ørerne, og vi har stået midt i en flytning oveni. Nu begynder tingene ligesom at falde på plads, og vi har efterhånden fået købt en del babyting og gjort klar, så nu stiger spændingen altså – for os begge. Det er måske også lidt fordi det bliver mere og mere virkeligt, jo større babyen (og maven!) bliver.

Da jeg blev spurgt om det her forleden, så var min første reaktion ”det er et godt spørgsmål!”, hvorefter der fulgte en lang tænkepause. Med mig selv kom jeg frem til, at det jeg ser mest frem til er, at livet tilsættes noget, som kan drage min opmærksomhed væk. Børn er fantastiske, for de ser verden på en helt anden måde – noget vi, som voksne, ofte glemmer hvordan man gør eller helt mister evnen til. Jeg forestiller mig, at det bliver et langvarigt eventyr, hvor verden skal udforskes på ny, og dét er noget jeg virkelig glæder mig til!


Har I tænkt på et navn?

Det er nok et af de spørgsmål, som alle kommende forældre får. Og ja, det har vi da! Vi er beslutningstagere af natur og profession, så det tog os kun en uges tid at komme på og blive enige om. Vores lille dreng skal hedde Theodor 😊

Skrevet af Josefine Østerby Co-founder & Administrerende Direktør, Baser ApS