Hvorfor Thomas valgte at få en kolonihave - og tips til at få det meste ud af den

Hvorfor Thomas valgte at få en kolonihave - og tips til at få det meste ud af den

Vi besøgte Thomas i hans kolonihave i Haveforeningen Kirkevangen i Aarhus på en varm og solrig fredag i maj, og vi havde en skøn oplevelse af et dejligt fristed og et verdsligt menneske. Thomas inviterede os ind med åbne arme - og gav en hånd med da han så al vores oppakning; det var på alle måder et behageligt første møde.
Inde i hans kolonihave satte vi os på den selvbyggede træterrasse og fik en god lang snak. Da vi to timer senere pakkede sammen og gik gennem havelågen igen var vi blevet både klogere og rigere af Thomas’ mange fortællinger.

Husk at tjekke Thomas’ tre tips til sidst i bloggen!

ET FRISTED HVOR TIDEN STÅR STILLE

 
Selvom han ejer og driver en IT virksomhed, så finder Thomas stor glæde ved ikke at have hverken elektricitet eller internet i kolonihaven; den bliver til et fristed for alt det, der gør dagligdagen hektisk. Når man hedder Thomas, så er der afsindigt mange ting at tage sig til, for han elsker at have mange jern i ilden - men kolonihaven giver et frirum for næsten alt det; helt slipper han ikke, for han er formand for foreningen og er ofte ude at besigtige og vurdere kolonihaver i andre foreninger. Det er heller ikke altid uden problemer at være i en kolonihaveforening, for det er naboskab ligesom når man bor i hus eller lejlighed, så der kan opstå stridigheder folk imellem.
- “Man bliver jo bare nødt til det; som jeg altid siger, det er jo formanden, der får på hatten, og man kan bare ikke være venner med alle, og det må man bare indse når man tager den post.” 
Hvad er det så der gør, at det er værd at have en kolonihave, sådan i store træk? Der er Thomas helt klar i mælet: det handler simpelthen om at få mere ud af livet, men på den langsomme og afstressende måde:
- “Det er som om tiden går langsommere, når man befinder sig her i kolonihaven - og på den måde føler man at man får mere ud af livet når man er her.”

Kolonihave, have, parasol base, parasolfød, baser, parasol, sunny, spring, summer, grill season, allotment, home, outdoor, lifestyle

GØR DET SELV

Kolonihaven er ens egen

Træterrassen vi sidder på har Thomas selv bygget (med hjælp fra en af sine gode kolonihave naboer). Kolonihaven afspejler tydeligt ønsket om både afslapning og hygge. Vi sidder og snakker på én ud af hele tre terrasser - og Thomas har endda planer om at anlægge endnu en terrasse mellem alle højbedene med de hjemmegroede grøntsager. Kolonihaven har på den måde op til flere ‘rum,’ hvor hygge og afslapning kan finde sted - hvilket der også er behov for når hele den store familie samles alle sammen. Kigger man rundt kan man også hurtigt tælle indtil flere grille, der står spredt rundt om i haven - både gas og kul. Maden, både det at lave den, at spise den og de råvarer, som skal til, spiller en stor rolle. Thomas ejer og driver en IT virksomhed, men har tidligere været kok, og det kribler da lidt i fingrene efter at vende tilbage til køkkenet.

Globetrotter

Huset har han også selv indrettet; konen tager sig af haven, og Thomas leger indretningsarkitekt indendøre. Der hænger jagttrofæer og souvenirs fra alle de mange steder i verden Thomas har besøgt sammen med konen.
- “Jeg har næsten altid et eller andet med hjem fra de steder vi har været - og som konen siger: ‘De skal stå nede i kolonihaven, jeg vil ikke ha’ det stående hjemme!’ Én eller anden ting skal jeg altid have med hjem - og en køleskabsmagnet! Dén er vigtig - det er altid det første jeg køber, når vi kommer afsted.”

Thomas planlægger også altid selv hele rejsen - det der med at sidde og finde ud af hvor man skal spise, hvad man skal se og hvilket hotel, der er bedst til prisen, er noget han virkelig nyder.

Hvad er noget af det vigtigste når det kommer til at være kolonihaveejer?

Svaret er klart: erkend at du aldrig bliver færdig. Der er altid mere at lave, et nyt projekt at give sig i kast med, så det der med perfektion kan man ligeså godt lægge på hylden - måske især når det kommer til en kolonihave, hvis man ikke bor lige ved siden af den og har en travl hverdag. Men så er det man skal huske at det skal være et fristed; det er meningen at man skal hænge al stress og frustration på den anden side af havelågen og bare nyde livet når man er her.

Kolonihave, have, parasol base, parasolfød, baser, parasol, sunny, spring, summer, grill season, allotment, home, outdoor, lifestyle

SAMMENHOLD OG KOLONIHAVE KULTUR

Kolonihave kulturen betyder tydeligvis en del for Thomas, blandt andet fordi det er den, som er med til at skabe det frirum kolonihaven er. Men hvad er så kolonihave kultur egentlig? Jo, ifølge Thomas, så er der mest af alt tale om en stemning, som griber én når man er i kolonihaveforeningen:

- “Kolonihave ånden, som den var i gamle dage, hvor man mødes og man hygger sig, det synes jeg er rigtig, rigtig vigtigt.”

Et af udtrykkene for den kolonihavestemning man finder hos Haveforeningen Kirkevangen er den afslappede mentalitet. F.eks. repræsenteret ved haveforeningens uofficielle maskot, katten Ole Henriksen.
- “Vi har også den lokale kat; Ole Henriksen - og det hedder den sgu. Den er allemandseje, og ejer samtidig alle haverne.”
Lever den så stadig, den gamle kolonihave ånd? I Kirkevangen gør den, siger Thomas selvsikkert. Det er dog ikke alle steder ånden lever i bedste velgående. Og her får ungdommen så lige lidt sidevind:
- “Siden man har fået lov til at bygge de 50 m2 man må bygge i dag, så bliver det mere og mere sommerhus agtigt, og du kommer bare ikke din nabo ved som du gør her. Samtidig, så oplever man mere og mere at det bliver unge mennesker, som køber kolonihaver, og mange unge mennesker har ikke lige den der ‘jeg skal lige snakke med min nabo’ mani, som vi andre har.”
Det er dog ikke kun de yngre generationer og de ændrede byggeforhold, som er en udfordring for kolonihave ånden - det gælder også den travlhed folk lever under. Budskabet er klart: tag den med ro! Sørg for at nyde livet før det er ovre.
Kolonihave, have, parasol base, parasolfød, baser, parasol, sunny, spring, summer, grill season, allotment, home, outdoor, lifestyle
 
På vejen ud af kolonihaven står det meget klart for os netop hvorfor Thomas valgte at blive kolonihaveejer: det er et fristed for hverdagens stress og jag, og det er et sted hvor man finder en særlig kultur, såfremt man er klar på og villig til at tage del i den og på den måde værne om den - kolonihave kulturen.

THOMAS’ TRE TIPS:

  1. Lad haven være dit frirum.
  2. Gør det selv - det er tilfredsstillende!
  3. Snak henover hækken og sørg for at mødes - det gælder både kolonihaveejere og haveejere, husejere og de, der bor i lejlighed. Sammenhold er vigtigt, men det kommer sgu ikke af sig selv.

Og hvad skal Thomas så lave på Kristi Himmelfarts dag? Jamen den skal han da selvfølgelig bruge i sin kolonihave!