Den bedste altanparasol? Hvilken altan parasol skal du vælge? 4 anbefalinger til hvilken parasol til altanen du bør vælge.

Den bedste altanparasol? Hvilken altan parasol skal du vælge? 4 anbefalinger til hvilken parasol til altanen du bør vælge.

- gode råd + 4 anbefalinger til hvilken parasol til altanen du bør vælge.Nu er sommeren i fuld gang (minus et skybrud hist og her), og det er lidt sjovere at sidde ude på altanen og hygge sig. Det bliver dog ofte ret varmt derude – ikke sandt? Solcreme kan du komme langt med, men det beskytter dig ikke mod hedeslag eller solstik. Hvad gør så? Det gør en parasol!

 

Spøg til side, så er det nu sæsonen for køb af havemøbler er på sit højeste, og vi byder ind med gode råd og 4 konkrete forslag til parasoller til altanen for dig, den pris- og stilbevidste bybo, der gerne vil have mest muligt ud af din altan.

 

Om sommeren omdannes altanen til et ekstra rum i lejligheden, og så er det bare om at udnytte den mest muligt, mens muligheden byder sig. Men altaner fås i mange former og størrelser, og det kan være svært at finde parasollen der passer perfekt til netop din altan.

 

Vær opmærksom på hvordan din altan vender. Dette må være det allerførste punkt. Hvis din altan er vendt så den får eftermiddags- og/eller aftensol, så er det en super idé for dig at få en parasol med tilt funktion, til når solen står lavere på himmelen. Får du middagssol, så er tilt derimod mindre vigtigt fordi solen står højt midt på dagen.

 

Hvad form har din altan? Hvis din altan er lang og smal, så er en stor og rund parasol måske ikke det bedste valg. Heldigvis findes der et utal af forskellige former på parasolmarkedet – også for altanparasoller. I vores anbefalinger lidt senere kommer vi omkring flere forskellige former, der måske kan give dig lidt inspiration.

 

Blæser det meget hvor du bor? Det virker måske som en banal ting at spørge til – vi bor i Danmark, det blæser næsten altid. Men det er stadigvæk vigtigt at have for øje. Hvis det blæser ekstra meget hvor du bor, måske fordi du har en lækker havudsigt, så betyder kvaliteten af parasollen rigtig meget. Få ribber i stellet er ofte lig med mindre holdbarhed, når parasollen udsættes for kraftig vind. Kan du få 8 eller flere ribber, eller ’arme’ der holder stoffet, så er det en rigtig god ting. Den generelle vindstyrke har også en indvirkning på hvilken parasolfod du bør vælge – for det er super at parasollen ikke går i stykker fordi den er god, men hvis den blæser væk, så gør det jo ingen forskel. Så vær altid på den sikre side – er du i tvivl om hvad vægt parasolfod du skal have, så vælg altid den tungeste mulighed.

 

Hvordan fastgøres parasollen på din altan? Hvis du har et rækværk, så kan parasollen jo fæstnes til det, men er det en fuldmuret eller beton altan, så er historien straks anderledes – det kan godt være besværligt at fastgøre en parasol til en mur. Det betaler sig derfor at du gør nogle tanker om helt præcist hvor på altanen du gerne vil opnå skygge, og hvorhenne det er muligt at opnå skygge, før du går ud og shopper din nye parasol til altanen.


Hvis din altan er ultra lille, eller du måske ikke har behov for den vilde skygge, så kan den her parasol fra Bauhaus klare opgaven. Den har sågar tilt funktion, så du kan vippe parasollen og opnå bedre skygge.

Elevatorblikket:

 • Stof: Polyester, fås i sort og blå
 • Mål: Ø1,8 M
 • Ekstra: Har tilt funktion og kan justeres i højden

Udfordringen med sådan en strandparasol er, at det kan være besværligt at finde en parasolfod, der kan fastgøre en så smal parasolstang – så hold øjnene åbne og sørg for at parasol og parasolfod matcher hinanden.

Som nævnt, så er det en parasol, de fleste har råd til at købe – bare husk at pris og kvalitet ofte hænger sammen. Ofte er det enten stellets og/eller stoffets kvalitet, der lider, når man vælger det billigste alternativ. Hvis du gerne vil være sikker på at kunne bruge parasollen år efter år, så overvej at investere lidt flere penge i en mere holdbar model.


Denne parasol til altanen fra Silvan er designet til at stå helt op ad væggen på din altan. Så er din altan rimelig smal, så er Ardente parasollen et super bud på en parasol, der giver dig god value for money og samtidig hjælper til at optimere pladsen på din altan.

Elevatorblikket:

 • Stof: Polyester, fås i 3 farver (grå, natur og sort)
 • Mål: 2,3 x 1,3 M
 • Ekstra: Har håndsving, og har udluftning i toppen, så vinden kan suse igennem

På en smal altan er sådan en parasol her genial – den giver dog ikke ligeså effektiv skygge som så mange andre, og måden du kan placere den på er som udgangspunkt rimelig låst.

Når den skal stå op ad væggen, så kræver det en rimelig specifik form af den parasolfod du tilsvarende skal bruge – en væg-parasol kræver en side-orienteret parasolfod. Dvs. at parasollen fikseres i den ene side af parasolfoden, og ikke i midten, fordi parasollen er designet ud fra at være mest stabil, når den står helt op til væggen.


Signe parasollen, som kan købes hos Havemøbelland, har klart mere karakter end den sædvanlige mørke parasoldug på et metal stel. Træ giver varme og flytter naturen med ind på altanen, så hvis du elsker et rustikt naturlook, og i øvrigt er glad for planter og holder en ’byhave’ på din altan, vil denne parasol være et perfekt match.

Elevatorblikket:

 • Stof: Kraftigt polyester, fås i 3 forskellige farver (grøn, sand og natur)
 • Mål: Ø2 M
 • Ekstra: Har tilt funktion, udvendigt snor-træk for det rustikke look, samt er læderforstærket i kanterne, hvor parasolskærmen fastgøres til stellet.

Med en diameter på 2 M, så er denne parasol måske ikke for alle altaner – i hvert fald ikke de allermindste. Den giver et naturligt og rustikt look på din altan, og har karakter og personlighed både pga. træværket og pga. farverne den fås i.

Du skal være opmærksom på at træ kræver vedligehold, da det både kan blive tørt og svækkes, eller mørne pga. fugt. Derudover er træ også tungt – hvilket er både en fordel og en ulempe. Man kan sige, at en tung parasol har mindre tendens til at flyve væk, men den kræver til gengæld det mere af din parasolfod. F.eks. fraråder vi at bruge langt de fleste parasolholdere, der fæstnes til rækværket, medmindre de er ret så kraftige, når du har en parasol af træ.


Altanparasollen fra Balcony Living, som kan købes hos altanbutikken.dk, er den største på vores liste. Den har rigtig god bredde og dybde, og vil gøre sig godt på en stor altan.

Elevatorblikket:

 • Stof: Ikke oplyst, fås i 3 farver (natur, antracit grå og lime grøn)
 • Mål: 3 x 1,5 M
 • Ekstra: Har både hejs og knæk funktion, og trods bredden kun én parasolstang.

Denne model er den dyreste og største på vores liste. Den er til dig, der går op i kvalitet og gerne vil have mest mulig skygge på mindst mulig plads. At den fås i kraftig lime grøn, giver dig mulighed for at få lidt kulør på tilværelsen – og fordi lyset passerer delvist igennem det lyse stof, så kaster den en grøn skygge! Det er som at sidde i en bambus skov på sin altan.

Bredden på parasollen er skøn, men vi råder dig til at tage den parasolfod du forestiller dig at bruge, og vælge nummeret større – bare for at være på den sikre side. I sidste ende, så kan de få ekstra kroner være godt givet ud, når der handler om sikkerhed.


Vi håber du har fået noget ud af vores lille guide med gode råd og et par konkrete forslag, og vi ønsker dig en rigtig god og lang sommer, med rig mulighed for at benytte din skønne altan og din nye parasol!

 

Vil du gerne have lidt inspiration til hvordan du kan indrette din altan? Så tjek vores artikel på ALT.dk – du finder den også i print i ALT Interiør samt her på vores egen hjemmeside.

Har du fundet drømmeparasollen og mangler kun en parasolfod, der matcher? Så tag et kig på vores altanparasolfod – det kunne være den var noget for dig.