5 vigtige ting at huske, når du køber en parasol

5 vigtige ting at huske, når du køber en parasol

Der er forår i luften, og du vil gerne nyde det gode vejr i din have - eller måske på din altan, hvis du har sådan en. Men, du har ikke nogen parasol til at give lidt dejlig skygge. Måske er din gamle parasol i stykker, eller måske har du slet ikke en. Nu er du nødt til at gå på parasol jagt, og det kan vi hjælpe dig med!

Du stiller måske dig selv to vigtige spørgsmål:

1) hvor køber man en parasol

2) hvilken parasol skal jeg vælge?

Det første er nemt. Parasoller kan ofte købes i byggemarkeder eller store butikskæder og online for eksempel på www.bilka.dk. Med hensyn til det andet spørgsmål, så er det lidt mere kompliceret. Men bare rolig! Vi har lavet lidt research for dig og fundet 5 vigtige ting, du skal huske, når du køber en parasol.

Hvor stor skal din parasol være?

Det kommer an på dine behov og det område, hvor du tænker din nye parasol skal være. Størrelsen på parasollen består normalt af to ting:

 1. Diameteren på skærmen
 2. Diameteren på parasol stokken

Du tænker højst sandsynligt kun på skærmens diameter - og det giver god mening! Det er helt sikkert den vigtigste faktor. Men glem heller ikke parasol stokken, for den afgør hvilken slags parasolfod, du skal bruge til din parasol.

Parasol med tilt

Størrelsen på din parasol skal harmonere din terrasse/have og de møbler, du har der. Hvis du har et stort setup med sofaer og så videre, så har du enten brug for en rigtig stor parasol eller to mindre parasoller. Fordelen med de mindre parasoller er, at de har det med at være nemmere at flytte og placere, hvorimod en hængeparasol er pænt svær at flytte rundt.

Forskellige typer af parasoller

Din terrasse har normal størrelse (et sted omkring 30 m2): Den har en grill og bord med stole, så der kan spises ude om sommeren. Hvilken parasol er bedst for dig?

 • Vi anbefaler en normal parasol med en diameter på 2,7 til 3 m. Det virker måske fristende at gå efter en stor 3,5 m hængeparasol, men de er umulige at flytte. Du kan heller ikke vippe dem, for at få mest muligt skygge ud af dem - det vender vi tilbage til senere.

 

Din terrasse er enorm: Der er plads til både bord og stole til 8 OG et sofa arrangement. Oveni det, har du også plads til en stor grill. Og det hele har brug for skygge. Hvilken parasol er bedst for dig? Det afhænger af en ting: Vil du have en stationær parasol, eller en du kan flytte på?

 • Stationær: Vi anbefaler, at du anskaffer to hængeparasoller. En til arrangementet med bord og stole og en til sofaarrangementet. Hængeparasoller har som regel en diameter på 3,5 m. En enkelt hængeparasol, uanset hvor stor den er, vil ikke være i stand til at give nok skygge til to områder af den her størrelse. De vil være stationære (de fleste du kan finde på markedet har en parasolfod med en vægt på op til 100 kg), så glem alt om at flytte på dem, så snart de er sat på plads. Det betyder også, at du skal være omhyggelig med indretningen af din terrasse.
 • Flytbar: Vi anbefaler, at du anskaffer to almindelige parasoller. Den anbefalede størrelse er 3 m. Hvorfor kun 3 m parasoller, når der var brug for to 3,5 m hængeparasoller før?
  • Fordi du kan flytte på dem. Det giver fleksibilitet til indretningen af din terrasse.
  • Fordi du kan vippe dem. Når parasollen vippes, skaber det større områder med skygge - det vender vi tilbage til om lidt.

 

Din terrasse er forholdsvis lille - måske er det i en altan i stedet for: Det betyder god planlægning, for at få mest muligt ud af dit udeområde. Det kan være særlig svært, hvis dit udeområde er en altan. Lad os overveje to scenarier: En lille terrasse og en altan.

 • Lille terrasse: Det er ret simpelt. Alle parasoller med en skærm på mere end 2,5 meter vil være overdrivelse. Husk på effektiviteten af a) tilt funktionen og b) muligheden for at flytte din parasol.
 • Altan: Det kan være lidt mere vanskeligt, men lad os holde det simpelt. For de fleste altaner er det absolutte maksimum på parasol skærmen 2 m. Og for de fleste, vil det være mindre.

 

Størrelsen på din nye parasol skal harmonere med størrelsen på din terrasse og de møbler, du har på den. Så hvordan du bruger den. Hvis du har masser af plads og flere siddearrangementer (fx måde bord med stole OG et sofaarrangement), så har du brug for separate parasoller til hver. Selv en 3,5 m hængeparasol vil ikke være nok til at give skygge til sådan et setup.

Parasol hvilken størrelse

En god huskeregel er:

 • Små steder (små terrasser eller altaner): Mindre end 2 m i diameter.
 • Steder med mellem størrelse (20-30 m2 terrasse med 1 siddearrangement): 2,7 til 3 m i diameter.
 • Større steder (30 m2+ med 1 eller flere siddearrangementer): 3 m i diameter eller måske endda hængeparasoller hvis dit siddearrangement er omfattende.

Vi nævnte også størrelsen på parasol stokken - ja, vi har ikke glemt det. Det er en mindre ting, men du burde ikke overse det. Specielt ikke hvis du allerede har en parasolfod derhjemme, som du gerne vil blive ved med at bruge. Ikke alle parasol stokke og parasolfødder passer sammen. Så vær forberedt, før du går ud i butikken eller bestiller online: Mål kapaciteten af din parasolfod, så du ikke ender med at skulle købe en ny af disse også.

Skal din parasol kunne vippes?

Skal den vippe eller ej; det er spørgsmålet. Det er en god måde at få mere skygge, og på den måde mere ud af din parasol. Det betyder også, at mindre parasoller, som kan vippes kan klare sig lige så godt, som større parasoller der ikke kan vippes. Hvorfor? Det er simpelt! Fordi det tillader dig at vinkle parasol skærmen, så den blokerer flere af solens stråler.

Parasol med tilt

Vores anbefaling: Anskaf en parasol med tilt funktion, så den kan vippes. Det kan være en stor hjælp til at opnå bedre skygge fra din parasol.

En hurtig advarsel: Det er ikke noget folk egentlig tænker over, før det sker - og ingen i butikker eller online fortæller folk det. Vær forsigtig med at bruge tilt funktionen, når det blæser en del. Når du vipper parasollen, bliver den til et sejl som på et skib. Det betyder, at vinden pludselig begynder at skubbe mod parasollen, og så er det, at det sker. Enten vælter parasollen eller også går den i stykker. Men hvor ofte sidder du udenfor, når det stormer? Okay, nogle folk gør, men de har ofte ikke parasollen oppe på samme tid alligevel - så vi står ved vores anbefaling!

Parasol med krank - ja eller nej?

Det er en virkelig smart løsning til en sommetider irriterende og svær opgave: At slå parasollen op. Selvom krank mekanismen, altså det fine håndtag, virker simpel, så er den det ikke. For kunden virker det måske sådan, fordi du bare skal dreje håndtaget for at slå parasollen op eller ned. Men hvordan slår man en parasol op med krank?

Parasol med tilt

Funktionen er afhængig af tråde inde i parasol stokken. Trådene er bundet til enderne af parasollens stænger, som holder skærmen fast. Det er sådan parasollen bliver slået op; ved at trække i de tråde. Ret smart, hvis vi skal være ærlige. Men det der er med det er, at trådene ofte går i stykker, og så har du ingen mulighed for at slå din parasol op mere - og hvorfor så overhovedet have en?

Parasol med håndsving

Vores anbefaling er klar: Hvis du kan, så vælg en parasol med en simpel skubbe funktion (som på billedet nedenfor). De plejer at holde længere end dem med krank. Men, hvis du af en eller anden årsag synes, at det er svært at bruge skubbe funktionen, så kan en med håndtag være et helt fint valg, selvom det måske koster mere i det lange løb.

Justerbar højde?

Ikke alle parasoller har det, men det er faktisk en fremragende parasol funktion. Vil du vide hvorfor? Okay, lad os forklare. Den bedste måde at forklare det på, er med en illustration som den her:

Parasol med justerbar højde

Hvis du ikke kan justere højden på din parasol og den heller ikke har en tilt funktion, så kommer du enten til at flytte parasollen eller dig selv for at få skygge, når solen går ned. Det er fordi skyggen flytter sig med solen.

Parasol med justerbar højde giver bedre optimering af skyggen på terrassen

Men, når det bliver kombineret, kan tilt funktionen og den justerbare højde gøre underværker for hvor effektivt, du kan den skygge, du har brug for på de varme sommerdage (og aftener!). Og det er helt uden at flytte parasollen! Og hvem siger nej til bedre skygge på de varme sommerdage?

Hvilken farve parasol skal jeg vælge? Betyder kvaliteten af stoffet noget?

Når det kommer til kvaliteten af stoffet, så ja - det betyder noget. Farven, på den anden side, er et meget personligt valg, der afhænger af, hvad du selv foretrækker. Fordi det netop afhænger af personlige præferencer, kan det være svært at give gode råd om det, men vi vil prøve alligevel!


At vælge en farve: Vælg lige den farve du vil, hvis du kan. Du kommer til at bruge en masse tid sammen med din parasol over sommeren, så du bør altid gå efter et produkt, der er flot at se på. Bare husk, at mørke farver har en tendens til at fange varmen fra solen mere end lyse farver. Det gør det varmere, at befinde sig under parasollen.

Parasol billig
Parasol
Altan parasol

Kvaliteten på stoffet betyder noget i forhold til, hvor god din parasol er til at beskytte dig fra solen. Det har også en indflydelse på, om farven vil begynde at falme efter at være blevet udsat for solen hele sommeren.

 • Kvaliteten på stoffet: De fleste parasol skærme er lavet af polyester, fordi det er godt til alt slags vejr og nemt at holde rent.
  • UV beskyttelse: En anden vigtig pointe omkring kvalitet er uv beskyttelse. Har du brug for det? Ja, hvis du gerne vil være sikker på, at din parasol rent faktisk beskytter dig fra solen. Det er simpelt. Jo tyndere stoffet er, jo mindre UV beskyttelse. Det er fordi det tynde stof lader flere af solens stråler komme igennem.
  • Farvemetoden: Farvemetoden betyder også noget, fordi det påvirker hvor længe din parasol holder sin farve. Med mindre du har besluttet dig for at købe en hvid parasol, vil du sikkert gerne have at farven holder, ikke? De fleste typer stof, der bliver brugt til de billigere udendørs produkter, er kun overflade farvet. Du kan sammenligne det med at putte rød frugtfarve i en glasur, for at gøre en kage rød: Den bliver kun rød udenpå. Produkter af høj kvalitet vil på den anden side være “solution dyed”, som betyder at farven tilføjes tidligt i produktionsprocessen. Det kan sammenlignes med at putte rød farve direkte ned i kagedejen, for at gøre kagen rød hele vejen igennem.

Vores anbefaling: Med “solution dyed” stof får du et produkt, der holder farven i mange år. Så glem alt om at købe en flot rød parasol i begyndelsen af sæsonen, for at smide en næsten hvid parasol ud ved slutningen af sæsonen. Vi anbefaler også at vælge lysere farver, hvis du gerne vil have, at det skal være dejlig køligt under din parasol. Og selvfølgelig, overvej om der er nok UV beskyttelse til at beskytte dig fra solen. Så anskaf dig et kvalitetsprodukt - præcis som du fortjener.

Husk de 5 vigtigste ting, når du køber din nye parasol

Der er en hel del at huske, når du skal købe din nye parasol. Men husk, at det hele handler om dine behov. Tag dig god tid og overvej, hvor og hvordan du vil bruge din parasol.

Og selvfølgelig, husk de 5 vigtigste ting:

 • Hvilken størrelse parasol har du brug for? Det afhænger af hvor stort et område parasollen skal dække
 • Skal din parasol kunne vippes? Vores anbefaling er ja, det kan hjælpe med at skabe bedre skygge
 • Vil du have en parasol med krank? Vores anbefaling er, at anskaffe en med en normal skubbe funktion i stedet
 • Har du brug for justerbar højde? Det har sine fordele, når det kommer til at skabe skygge

Overvej kvaliteten på stoffet. Det påvirker parasollens UV beskyttelse, og hvor længe farven holder.

Parasol

Vi håber, du finder den parasol, der er rigtig for dig,

så du kan nyde vejret

fra tidligt forår og hele sommeren igennem!

 

Mangler du konkrete forslag til hvilken parasol, du skal vælge? Klik ind på vores blog med 3 forslag til en parasol, du bliver glad for her.

Har du også brug for en ny parasolfod? Tjek vores blog om hvor tung, din parasolfod skal være lige her.